Miért is olyan különleges élmény a Vásáry Tamás Alapítvány szalonestjeire járni? A legutóbbi alkalommal, amikor kissé csapzottan, fáradtan a nyirkos időben siettem az eseményre, még magam sem voltam tisztában vele, de nemsokára egyértelművé vált számomra és a többi résztvevő számára is.

Némi késedelem után sikerült eljutnom a csodálatos Kőrössy Villába, ami immáron sokadik alkalommal nyújt otthont az eseménynek. Belépve néhány ismerős arcot kerestem, ettem egy kis sütit, ittam egy korty finom bort, elfoglaltam a helyem, ahonnan, ha látni nem is, de tökéletesen hallottam mindent.

Ezeken az eseményeken ugyanis ez a lényeges: hallgatni és figyelni.

Az október 30-i est egyik nagyon fontos momentuma a Vásáry Tamás Alapítvány Career Guide programjának bemutatása, népszerűsítése volt. A kezdeményezés keretein belül olyan cégvezető támogatókat keresünk a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok mellé, akik szívesen megosztják a munkaerőpiacon való érvényesülés fortélyait. Betekintést engednek a munkahelyükön zajló folyamatokba, megismertetik őket a munkahelyi etikettel és szabályokkal, használható tanácsokat adnak a pályaválasztással kapcsolatban. A családban nevelkedő gyermekek mindennapjainak szerves részét képezi a jövőbeli munkahelyről, tervekről való kommunikáció, a tudásnak és a sikeres iskolai eredményeknek a családban pozitív visszacsatolása van. Ezzel szemben az állami gondozásban nevelkedő fiatalok a témában csak kevés információval rendelkeznek, a pályaválasztás, továbbtanulás eléggé hátul helyezkedik el a prioritások sorában. A Vásáry Tamás Alapítvány az Útmutató Tréningek, illetve az új kezdeményezés, a Carrier Guide program segítségével próbál reagálni az összetett probléma ezen aspektusára.

A program részleteiről és céljairól való rövid beszámoló után Vásáry Tamás és vendége, Bogányi Gergely zongoraművész foglalja el a színpadot, megkezdődik a mindig érdekes, nyitott és persze jókedvű beszélgetés. Szóba kerül az az érdekes koncert, amikor a közönség bármely Chopin darab eljátszását kérhette Bogányi művész úrtól, mely vállalkozásra a zongorista maga is csodálkozik vakmerőségén. Egy kis beszélgetés, aztán zene, majd megint egy humoros történet, így folyik az este, észre sem vesszük, hogy milyen gyorsan telik az idő.

Szívet melengető zene, jókedvű közönség, fantasztikus előadók és egy kis információ arról, hogyan tudunk segíteni az állami gondozásban nevelkedő gyermekeknek. Mindez könnyed összhangban található meg az alapítvány estjein.

Szeretjük ezeket a rendezvényeket, mert mintha egy-egy zeneműre emlékeztetnének. Meghatározott forgatókönyv szerint épülnek fel, de kétszer ugyanúgy sosem játszhatjuk el őket. Kíváncsian várjuk, hogy a legközelebbi szalonest alkalmával ki lesz Vásáry Tamás vendége, mely műveket hallhatjuk majd, és milyen új kezdeményezéssel rukkol elő az Alapítvány csapata.

Szerző: Leszkovszki Emma

Gyermekhíd Alapítvány © 2020

Gyermekhíd Alapítvány
1016 Budapest,
Naphegy tér 8.

gyermekhid@gyermekhid.hu
+36 (30) 896-04-51

Adószám:
18941469-1-42

Bankszámlaszám:
MagNet Bank 16200010 – 10073155

Adatvédelmi nyilatkozat