Sikerélmény. Sőt… sikerélmény MINDENKINEK! A Makerspace alkotópedagógiai módszertanának lényege, hogy függetlenül a résztvevők érdeklődési körétől, vagy előzetes ismereteitől, minden gyerek számára megtalálják az igazi kihívást jelentő feladatot, ami így igazi sikerélményt jelent nekik. Ez pedig hihetetlenül motiválja őket az újabb és újabb ismeretek megszerzésére. Novemberi Útmutató tréningünket együtt tartottuk a Makerspace-szel.

A terem tele, a számítógépek elindítása és a megadott program megkeresése mindenkinél játszi könnyedséggel történik. A gyerekek rutinos számítógéphasználók, de 3D tervezőszoftverrel most találkoznak először. Nagy az izgalom, de mindenkit meg kell várni, így a gyorsabbak több felületet is megnyitnak, hogy elüssék az időt és próbálgassák, hogy vajon észreveszik-e az önkéntesek a rosszcsontokat. Youtube, különböző online játékok jelennek meg a képernyőkön, olyanok is, melyekről én még sosem hallottam.

A közösségi médiaplatformok és különböző videójátékok mára már a legfiatalabbak mindennapjait is észrevétlenül szövik át, az internet használata rutinszerű cselekvéssé vált. A pályaválasztás kapcsán a legfiatalabb generációnak már egy egész más palettából kell választani valamilyen célt, életutat, amelyet a technológia fejlődése erőteljesen határoz meg. A Vásáry Tamás Alapítvány Útmutató tréningjein játékos formában, a gyerekeket aktívan bevonva kerül bemutatásra egy-egy pozíció, érdekes életút, munkahely.

Novemberben a 3D tervezőszoftvereké és a háromdimenziós nyomtatásé volt a főszerep. Számomra is rengeteg új információ hangzott el a körülbelül egy órás oktatáson, ami közben a gyerekek maguk is kipróbálhatták a TinkerCAD tervezőprogramot, megtervezhették saját névtáblájukat, vagy egy tetszőleges kisebb alakzatot. Izgatottan gyűlik mindenki a nyomtatóhoz, csodálattal nézzük, ahogy szép lassan kirajzolódnak a nevek és a formák. Öröm látni az érdeklődő, csillogó szemeket, hogy tényleg leköti őket a látvány és a történetek a nyomtató robottal készült emeletes házról, vagy a pizzáról, amit csak úgy kinyomtattak. Elkészül az első névtábla, az egyik kisfiú oda is szalad a frissen nyomtatott tárgy ünnepélyes kiszedéséhez. Pár pillanat múlva nagy mosollyal az arcán tartja a kezében Réka névtábláját, akit már régóta szeretne lenyűgözni.

Nem csak 3D nyomtatott, de lézervágó segítségével készített névtáblák is sorra készülnek el, és bár megoszlik a vélemény, hogy melyik technika „királyabb”, mindenkit leköt a sok érdekesség, a 3D nyomtatóval készült különféle dísztárgyak és bútorok sokasága. A szobát belengi a lézervágó miatt megperzselt fa, később pedig a pizza illata. Igen, a pizza is megérkezett, ami nem hiányozhat egyetlen útmutató tréningről sem. Bár ezt egyelőre még a klasszikus módszerrel készítették.

Szerző: Leszkovszki Emma

Gyermekhíd Alapítvány © 2020

Gyermekhíd Alapítvány
1016 Budapest,
Naphegy tér 8.

gyermekhid@gyermekhid.hu
+36 (30) 896-04-51

Adószám:
18941469-1-42

Bankszámlaszám:
MagNet Bank 16200010 – 10073155

Adatvédelmi nyilatkozat