Sokszor meg mernénk esküdni, hogy döntéseinket racionális, észérvek mentén hozzuk, legtöbbször azonban érzelmeinkké az utolsó szó, amikor egy meghatározó lépésre szánjuk el magunkat. Érzelmi alapú kapcsolataink erős köteléket, biztos fogódzkodót jelenthetnek számunkra a legnehezebb pillanatokban is, vannak azonban olyan kapcsolatok, amelyekben az egyik fél tudatosan, vagy tudat alatt a másik érzelmeire játszva éri el az általa kívánt kimenetelt.

Az önkéntes – állami gondozott gyermek kapcsolatának tartóssága, töretlensége a Mentor Program elsődleges célja. Az önkéntesek egészséges, érzelmi alapú, egyenlőségen nyugvó kötelékeket hoznak létre, olyan kapcsolati mintát képviselnek, amely a gyerekek számára példaértékű. Önkénteseink sokszor találkoznak azonban az állami gondozott gyerekek egyik jól ismert, határokat feszegető eszközével, az érzelmi zsarolással, amelyet mindenképpen helyesen kell kezelniük.

Mi is áll emögött? A gyerekek tesztelnek. Bizony az önkénteseket is, nemcsak a nevelőket. Próbára tesznek mindenkit, akit közel kezdenek engedni magukhoz, hiszen tudni akarják, ki mennyit bizonyít értük. „Ha nem veszed meg nekem, nem leszel többé a mentorom”. „Ha még azt sem tudod elintézni, hogy kimehessünk az udvarra, nem beszélek veled.” Hasonló mondatok és a végtelenségig elhúzódó durcáskodások nagy fejtörést okozhatnak a mentoroknak, nem biztos, hogy az ilyen és hasonló játszmák láttán képesek ott, és akkor a megfelelő választ adni.

Amikor egy hátrányos helyzetű, traumákkal és meg nem értettséggel küzdő gyermekkel foglalkozunk, aki már rengetegszer találkozott az elhagyottság érzésével, bizony sokszor inkább behódolunk a viselkedés láttán, csakhogy elkerüljük, hogy a gyermeket még több csalódás érje, hiszen tudjuk, nem tudatosan viselkednek így. Nem láttak másik alternatívát, nem tudják, van más módja is, hogy kéréseket fogalmazzanak meg, vagy hogy a kérések mögött megbújó érzéseiket kifejezzék. Nem tanultak meg szépen, szeretettel kérni, nem értik, hogy ezzel a viselkedéssel nagyon nehéz helyzetbe hozzák a hozzájuk közel álló önkénteseket.

A Vásáry Tamás Alapítvány rendszeresen megrendezett, önkénteseinknek szóló tréningjén ezúttal az érzelmi zsarolás került a fókuszba. Mi áll a háttérben, milyen formában nyilvánulhat meg és hogyan tudjuk kezelni az ilyen szituációkat? Mi lehet az oka annak, hogy áldozatul esünk ennek a viselkedésnek, végül pedig magunk is tápláljuk ezeket a helyzeteket? Az Alapítvány önkénteseinek mindegyike fontos szerepet játszik a gyerekek életében, egy olyan személy jelenik meg, akire felnézhetnek, támaszkodhatnak, akivel hosszú távú kapcsolatot építhetnek ki. Ezért nagyon fontos, hogy önkénteseink felismerjék a fenti problémát és asszertív kommunikáció révén megtanítsák a gyerekeknek, hogy milyen más módokon tudják kifejezni érzéseiket és vágyaikat.

Szerző: Leszkovszki Emma

Gyermekhíd Alapítvány © 2020

Gyermekhíd Alapítvány
1016 Budapest,
Naphegy tér 8.

gyermekhid@gyermekhid.hu
+36 (30) 896-04-51

Adószám:
18941469-1-42

Bankszámlaszám:
MagNet Bank 16200010 – 10073155

Adatvédelmi nyilatkozat