“Egy személyes kontakt segítségével kerültem kapcsolatba a Gyermekhíd Alapítvánnyal évekkel ezelőtt, miután szerettem volna a sporteredmények miatt rám irányuló sok figyelmet jó célokra fordítani. Részt vettem néhány eseményen és találkoztam a gyerekekkel. Mindig jókat beszélgettünk, és számomra is láthatóvá vált, hogy mennyire sokszínűek, értelmesek és mégis milyen korlátoltak a lehetőségeik egy támogató családi háttér nélkül. Az Alapítvány ezen próbál változtatni és megteremteni egy motiváló, lehetőségekkel teli közeget számukra. Én ehhez örömmel osztom meg a gyerekekkel a tapasztalataimat, és beszélgetek velük arról, hogy nincs lehetetlen, ha keményen tudnak küzdeni a céljaik eléréséért.”

Liu Shaoang, olimpikon, a Career Guide program fővédnöke

Csatlakozás menete

 

1. Jelentkezési űrlap kitöltése 

2. Online felkészítő képzésen való részvétel 

3.  Céglátogatás megtartása 3-5 fő gyermek számára novemberben között 

4. Egyéni mini gyakornoki program megtartása 1 gyermek számára 

 

Amíg számos családban a mindennapok részét képezi a munkáról való beszélgetés, a tudás értékének szerepe, addig a gyermekotthonokban élő gyermekek életében mindez sokkal kisebb jelentőséggel bír. Sokuk hátterében generációk óta jelen van a teljes vagy részleges munkanélküliség, valamint az alacsonyabb iskolázottság, másrészt a gyermekek között a tudásnak és a sikeres iskolai tanulmányoknak kevésbé pozitív a megítélése.

A megfelelő hivatás választása egy hosszú éveken át zajló folyamat, amelyben rengeteg benyomásra, beszélgetésre és mérlegelésre van szükség. A gyermekotthonban nevelkedő gyerekekre kevesebb figyelem jut, ezért kevésbé lelkesen tanulnak és gondolkodnak jövőjükön, mint egy átlagos családban felnövő gyermek.

A gyermekek munkához és tanuláshoz való hozzáállásának megváltoztatása kulcsfontosságú. A Gyermekhíd Alapítvány Career Guide programjának ezért elsődleges célja a gyerekek munka irányába történő motiváció ébresztése és becsatornázása inspiráló kurzusok, személyre szabott törődés és cégek által biztosított gyakornoki program mentén. A kilenc hónapos program felépítése:

– Fókuszban a segítői attitűd: intenzív képzés és intervízió biztosítása a nevelők és alapítványi önkéntesek számára

– Önismeret és munkaerőpiaci ismeretek: tréningek biztosítása a programba jelentkezett gyermekek számára

– Céglátogatások: pozíciókkal és munkakörökkel való ismerkedés a gyerekek érdeklődési területei mentén

– Céges mentorálás: mini egyéni gyakornoki program megtartása az Alapítvány szakmai kíséretében